KANDUNGAN NUTRISI BISKUIT ELA SAGU FERMENTASI DENGAN MIKRO ORGANISME LOKAL (MOL) SEBAGAI PAKAN TERNAK RUMINANSIA

Authors

  • Bryan Meyk Program Studi Peternakan. Fakultas Pertanian. Universitas Pattimura Author
  • Godlief Joseph Fakultas Pertanian Universitas Pattimura Author
  • Lily Joris Program Studi Peternakan. Fakultas Pertanian. Universitas Pattimura Author

DOI:

https://doi.org/10.69840/marsegu/1.8.2024.848-865

Keywords:

Nutritional Content, Waste Of Sago Biscuit Fermented, Local Micro Organisms, Ruminant Died

Abstract

This research aims to analyze the nutritional content waste of sago biscuits fermented using Local Micro Organisms (MOL) as an alternative ruminant died. The basic ingredient used iswaste of sago which is fermented with local micro organisms (MOL) to increase its nutritional value and digestibility as animal feed. The variables observed in this research were: crude protein, crude fiber, crude fat and ash conte nt and Beta-N and the experimental design used was a descriptive design. The research results show that fermentation with MOL can increase the nutritional content of ela sago biscuits, especially in terms of protein content and fiber digestibility, so that these biscuits have the potential to be a good additional feed for ruminants. This conclusion shows that the use of fermented sago palm with MOL as a feed ingredient can support efficiency and sustainability in feeding in ruminant farming systems.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amana L. , Stefanus Siob , dan G. F. Birac. 2022. Pengaruh Penggunaan Mikroorganisme Lokal (MOL) Cairan Rumen Sapi Pada Level Inokulum yang Berbeda terhadap Nilai Kandungan Serat Jerami Padi Terfermentasi. 7 (2) 19-22 Journal of Animal Science International Standard of Serial Number 2502-1869 L. Aman et al. / Journal of Animal Science 7(2) 19–22 19 https://sinta.kemendibud.go.id/

Badan Standardisasi Nasional. 2009. Standar Nasional Indonesia Nomor 3148.2 “Pakan Konsentrat – Bagian 2 : Sapi Potong”.

Daryatmo, J., & Sugiyanti, S. (2021). Kualitas fisik biskuit pakan yang berbeda bahan penyusunya. Jurnal Riset Agribisnis dan Peternakan, 6(1), 1-8 , https://jurnal.umper.ac.id

Fajar Syadik , Satria , Youlan (2022) Kandungan Protein dan Serat Kasar Ampas Sagu (Metroxylon sago) dengan Metode Kimia sebagai Alternatif Pakan Ruminansia. Jurnal Sains dan Teknologi Peternakan Vol. 3 No. 2 Juni 2022 hal 49 – 54 https://ojs.unsulbar.ac.id/index.php/jstp

Fransiska R.,nora idiawati., L.Destiari .2012., pengaruh waktu fermentasi campuran Trichoderma reesidan aspergillus niger terhadap kandungan protein dan serat kasar ampas sagu. Jurnal Untan vol1 no1. Hal 35-39. http://Jurnal.Untan.ac.id/index.php/jkkmipa/article/view/898.

Latuconsina, M. H. (2015). Batako ringan dengan campuran limbah ampas sagu. Universitas Gadjah Mada.

McDonald, P., Edwards, R. A., Greenhalgh, J. F. D., Morgan, C. A., Sinclair, L. A., & Wilkinson, R. G. (2011). Animal Nutrition (7th ed.). UK: Pearson. https://doi.org/10.1038/111651a.

Mushsafaat, L. O., Sukria, H. A., & Suryahadi. (2015). Kualitas protein dan komposisi asam amino ampas sagu hasil fermentasi Aspergillus niger dengan penambahan urea dan zeolit. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 20(2), 124–130. https://doi.org/10.18343/jipi20.2124

Rianza R., Denny Rusmana, Wiwin Tanwiriah. 2019. Penggunaan ampas sagu fermentasi sebagai pakan ayam kampung super fase starter Jurnal Ilmu Ternak, Vol 19(1):36-44 Published by Fakultas Peternakan UNPAD. http://jurnal.unpad.ac.id/jurnalilmuternak.

Ringgitaa A., Liman b dan Erwanto. Estimasi kapasitas tampungdan potensi nilai nutrisidaun nenas di Pt, GGP. Sebagai pakan ternak. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu Vol. 3(3): 175-179, Agustus 2015. https://portalgaruda.fti.unissula.acid

Sangadji, I., Patty, C. W., & Salamena, J. F. (2019). Kandungan serat kasar ampas sagu hasil fermentasi jamur tiram putih (Pleurotus ostreatus) dengan penambahan urea. Agrinimal Jurnal Ilmu Ternak dan Tanaman, 7(1), 20–25. https://doi.org/10. 30598/ajitt.2019.7.1.20-25

Sudarmadji, S. Dan H. Bambang. 2003. Prosedur Analisa Bahan Makanan Dan Pertanian. Liberty. Yogyakarta.

Superianto, S., A.E.harahap dan A.Ali. nilai nutrisi limbah kol dengan penambahan dedak padi dan lama fermentasi yang berbeda . jurnal sains peternakan Indonesia no.2.(2018) 172-181. https://repository.uin-suska.ac.id.

Widayati, E. Dan Y. Widalestari. 1996. Limbah Untuk Pakan Ternak. Trubus Agrisana. Surabaya

Downloads

Published

2024-11-25

How to Cite

KANDUNGAN NUTRISI BISKUIT ELA SAGU FERMENTASI DENGAN MIKRO ORGANISME LOKAL (MOL) SEBAGAI PAKAN TERNAK RUMINANSIA. (2024). MARSEGU : Jurnal Sains Dan Teknologi, 1(8), 848-865. https://doi.org/10.69840/marsegu/1.8.2024.848-865

Similar Articles

1-10 of 15

You may also start an advanced similarity search for this article.