ANALISIS TINGKAT KONSUMSI KAYU BAKAR PADA USAHA PENGOLAHAN TAHU DI KOTA MASOHI KABUPATEN MALUKU TENGAH

Authors

  • Andika Armerdyanto Jurusan Kehutanan. Fakultas Pertanian. Universitas Pattimura Author
  • Troice Siahaya Jurusan Kehutanan. Fakultas Pertanian. Universitas Pattimura Author
  • Mersiana Sahureka Jurusan Kehutanan. Fakultas Pertanian. Universitas Pattimura Author

DOI:

https://doi.org/10.69840/marsegu/1.10.2025.1074-1084

Keywords:

Consumtion, Firewood, Tofu Processing Businesses

Abstract

The aim of this research is to determine the level of firewood consumption and the factors that influence firewood consumption in several tofu processing businesses in Masohi City, Central Maluku district. This research uses a survey method. Data obtained from interviews and observations include wood sources, types of firewood, volume of firewood used in processing tofu. The results of the research show that there are 17 types of firewood with the highest use being black belo wood (Diospyros pilosanthera Blanco). There are 6 villages as a source of firewood for tofu processing businesses in Masohi, namely Baru Village, Hollo, Nua Nea, Tamilouw, Sepa, Gunung Sugiarto. The highest consumption of firewood is pure tofu and tempeh business with a wood volume of 357.21 cubic meters per year. Factors that influence the level of firewood consumption in tofu processing are the amount of soybean porridge that is boiled, the cost of procuring firewood, the frequency of boiling, and the number of types of wood.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Al Hasan, R. 2024. Kebutuhan Kayu Bakar Untuk Membangun Kebun Energi Dalam Rangka Mendukung Industri Gula Kelapa Di Kabupaten Kebumen, Jawa Tengah. Jurnal Agristan, 6(2), 299-311. DOI: https://doi.org/10.37058/agristan.v6i2.10646

Astana, S. 2012. Konsumsi Kayu Bakar Rumah Tangga Pedesaan dan Faktor-faktor yang Mempengaruhi di Kabupaten Banjarnegara Jawa Tengah, Sukabumi Jawa Barat dan Lebak Banten. Penelitian Sosial Ekonomi Kehutanan. Vol 9. Diakses dari http://ejournal.forda-mof.org/ejournal-litbang/index.php/JPSEK/article/view/197

Hariyatno, D. 2010. Kajian Kebijakan Kayu Bakar sebagai Sumber Energi di Pedesaan Pulau Jawa. Jurnal Analisis Kebijakan Kehutanan, Vol 7. 2-3. Diakses dari http://ejournal.forda-mof.org/ejournal-litbang/index.php/JAKK/article/view/266

Insusanty, E., Azwin, A., & Sadjati, E. 2016. Perbandingan penggunaan bahan bakar dan nilai tambah industri tempe pengguna kayu bakar. Wahana Forestra: Jurnal Kehutanan, 11(1), 47-56. DOI: https://doi.org/10.31849/forestra.v11i1.135

Jamaludin, J., Martunis, M., & Moulana, R. 2021. Penggunaan Kayu Bakar Untuk Penyulingan Sereh Wangi Dengan Luasan Hutan Pinus di Kecamatan Blangjerango Kabupaten Gayo Lues. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 6(1), 104-109.

DOI: https://doi.org/10.17969/jimfp.v6i1.16724

Manesa,Y. M. 2020. Analisis Nilai Tambah Home Industri Tahu dan Tempe di Kecamatan Purwodadi Kabupaten Grobogan. Jurnal Lptbang Provinsi Jawa Tengah, Volume 18 No 2. Diakses dari http://ejournal.bappeda. jatengprov.go.id/ index.php/jurnaljateng/ article/ view/830

Sahbil. 2017. Tingkat Konsumsi Kayu Bakar Masyarakat Desa Sekitar Hutan Studi kasus Desa Salassa Kecamatan Curio Kabupaten Enrekang Provinsi Sulawesi Selatan. Universitas Muhammadiyah Makassar. Diakses dari https://digilibadmin.unismuh.ac.id/upload/995-Full_Text.pdf

Siregar, R. R., Sumandiarsa, I. K., & Zulkhairina, Z. 2020. Pengaruh Perbedaan Jenis Kayu Bakar Dan Lama Pengasapan Terhadap Mutu Sensori Ikan Patin Asap (Pangasius pangasius). Jurnal Kelautan dan Perikanan Terapan (JKPT), 3(1), 1-8.

SNI 2020. Penetapan dan Pengukuran Kayu Bundar. Diakses dari https://siganishut.menlhk.go.id/perundang-undangan/read/sni-8911-2020-pengukuran-dan-penetapan-isi-kayu-bundar

Uliandari, S. 2020. Analisis Penggunaan Kayu Bakar untuk Pembuatan Batu Bata di Desa Ranggagata Kecamatan Praya Barat Daya, Kabupaten Lombok Tengah. [Skripsi]. Universitas Muhammadiyah Makassar.

Downloads

Published

2025-01-31

How to Cite

ANALISIS TINGKAT KONSUMSI KAYU BAKAR PADA USAHA PENGOLAHAN TAHU DI KOTA MASOHI KABUPATEN MALUKU TENGAH. (2025). MARSEGU : Jurnal Sains Dan Teknologi, 1(10), 1074-1084. https://doi.org/10.69840/marsegu/1.10.2025.1074-1084

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.