ANALISIS TINGKAT KONSUMSI KAYU BAKAR PADA USAHA PENGOLAHAN TAHU DI KOTA MASOHI KABUPATEN MALUKU TENGAH
DOI:
https://doi.org/10.69840/marsegu/1.10.2025.1074-1084Keywords:
Consumtion, Firewood, Tofu Processing BusinessesAbstract
The aim of this research is to determine the level of firewood consumption and the factors that influence firewood consumption in several tofu processing businesses in Masohi City, Central Maluku district. This research uses a survey method. Data obtained from interviews and observations include wood sources, types of firewood, volume of firewood used in processing tofu. The results of the research show that there are 17 types of firewood with the highest use being black belo wood (Diospyros pilosanthera Blanco). There are 6 villages as a source of firewood for tofu processing businesses in Masohi, namely Baru Village, Hollo, Nua Nea, Tamilouw, Sepa, Gunung Sugiarto. The highest consumption of firewood is pure tofu and tempeh business with a wood volume of 357.21 cubic meters per year. Factors that influence the level of firewood consumption in tofu processing are the amount of soybean porridge that is boiled, the cost of procuring firewood, the frequency of boiling, and the number of types of wood.
Downloads
References
Al Hasan, R. 2024. Kebutuhan Kayu Bakar Untuk Membangun Kebun Energi Dalam Rangka Mendukung Industri Gula Kelapa Di Kabupaten Kebumen, Jawa Tengah. Jurnal Agristan, 6(2), 299-311. DOI: https://doi.org/10.37058/agristan.v6i2.10646
Astana, S. 2012. Konsumsi Kayu Bakar Rumah Tangga Pedesaan dan Faktor-faktor yang Mempengaruhi di Kabupaten Banjarnegara Jawa Tengah, Sukabumi Jawa Barat dan Lebak Banten. Penelitian Sosial Ekonomi Kehutanan. Vol 9. Diakses dari http://ejournal.forda-mof.org/ejournal-litbang/index.php/JPSEK/article/view/197
Hariyatno, D. 2010. Kajian Kebijakan Kayu Bakar sebagai Sumber Energi di Pedesaan Pulau Jawa. Jurnal Analisis Kebijakan Kehutanan, Vol 7. 2-3. Diakses dari http://ejournal.forda-mof.org/ejournal-litbang/index.php/JAKK/article/view/266
Insusanty, E., Azwin, A., & Sadjati, E. 2016. Perbandingan penggunaan bahan bakar dan nilai tambah industri tempe pengguna kayu bakar. Wahana Forestra: Jurnal Kehutanan, 11(1), 47-56. DOI: https://doi.org/10.31849/forestra.v11i1.135
Jamaludin, J., Martunis, M., & Moulana, R. 2021. Penggunaan Kayu Bakar Untuk Penyulingan Sereh Wangi Dengan Luasan Hutan Pinus di Kecamatan Blangjerango Kabupaten Gayo Lues. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 6(1), 104-109.
DOI: https://doi.org/10.17969/jimfp.v6i1.16724
Manesa,Y. M. 2020. Analisis Nilai Tambah Home Industri Tahu dan Tempe di Kecamatan Purwodadi Kabupaten Grobogan. Jurnal Lptbang Provinsi Jawa Tengah, Volume 18 No 2. Diakses dari http://ejournal.bappeda. jatengprov.go.id/ index.php/jurnaljateng/ article/ view/830
Sahbil. 2017. Tingkat Konsumsi Kayu Bakar Masyarakat Desa Sekitar Hutan Studi kasus Desa Salassa Kecamatan Curio Kabupaten Enrekang Provinsi Sulawesi Selatan. Universitas Muhammadiyah Makassar. Diakses dari https://digilibadmin.unismuh.ac.id/upload/995-Full_Text.pdf
Siregar, R. R., Sumandiarsa, I. K., & Zulkhairina, Z. 2020. Pengaruh Perbedaan Jenis Kayu Bakar Dan Lama Pengasapan Terhadap Mutu Sensori Ikan Patin Asap (Pangasius pangasius). Jurnal Kelautan dan Perikanan Terapan (JKPT), 3(1), 1-8.
SNI 2020. Penetapan dan Pengukuran Kayu Bundar. Diakses dari https://siganishut.menlhk.go.id/perundang-undangan/read/sni-8911-2020-pengukuran-dan-penetapan-isi-kayu-bundar
Uliandari, S. 2020. Analisis Penggunaan Kayu Bakar untuk Pembuatan Batu Bata di Desa Ranggagata Kecamatan Praya Barat Daya, Kabupaten Lombok Tengah. [Skripsi]. Universitas Muhammadiyah Makassar.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Andika Armerdyanto, Troice Siahaya, Mersiana Sahureka (Author)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.