KONTRIBUSI PENDAPATAN SOPI TERHADAP PENDAPATAN MASYARAKAT DI NEGERI EMA, KOTA AMBON

Authors

  • Catriona Triselia Rahayaan Program Studi Kehutanan, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Ambon Author
  • Evelin Parera Program Studi Kehutanan, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Ambon Author
  • Wilma Imlabla Program Studi Kehutanan, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Ambon Author

DOI:

https://doi.org/10.69840/marsegu/2.4.2025.248-261

Keywords:

Income Contribution, Sopi, Non-Timber Forest Products, Household Economy

Abstract

This study aims to analyze the contribution of sopi's business income to the household income of sopi farmers and compare it with the income of non-sopi farmers in Ema, Ambon City. The study used a descriptive quantitative approach with Systematic Random Sampling of 30 respondents from 60 sopi farmer populations and an additional 30 respondents from non-sopi farmer community groups. The results showed that sopi business contributed 69.92% to the household income of farmers or an average of Rp. 1,542,500 per household per month, while non-sopi income accounted for 30.08%. Meanwhile, sopi's non-farmer community has a more diverse source of income with a predominance of the formal and service sectors, contributing 57% to the total community income. Factors that affect sopi's production and sales include weather conditions, fuel availability, and sopi's illegal legal status.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Awalia, R. 2022. Analisis pendapatan dan efisiensi usaha penyadapan nira aren. Jurnal Agribisnis Tropika, 10(2), 55–64.

Fakhrurrazi, Rahmawaty, & Supriadi. 2020. Pemanfaatan hasil hutan bukan kayu dalam meningkatkan pendapatan rumah tangga sekitar hutan. Jurnal Hutan Tropis, 8(2), 123–131.

Hidayat, S., & Asriani, R. 2017. Kontribusi hasil hutan bukan kayu terhadap pendapatan masyarakat sekitar hutan. Jurnal Sosial Kehutanan, 9(1), 77–86.

Irawan, D., & Nugroho, A. 2021. Prospek usaha aren (Arenga pinnata) sebagai sumber pendapatan alternatif masyarakat desa hutan. Jurnal Hutan Lestari, 13(2), 144–153.

Kadir, M., Latif, R., & Wibowo, H. 2022. Pendekatan pembangunan ekonomi berkelanjutan. Jurnal Pembangunan, 14(2), 120–130.

Laisouw, A., & Leatemia, D. 2019. Produksi sopi dan dampaknya pada ekonomi rumah tangga di Maluku. Jurnal Sosial Budaya, 10(1), 60–70.

Latumeten, F. 2021. Kearifan lokal dalam pengelolaan produksi sopi di Maluku. Jurnal Sosial Budaya, 12(1), 89–98.

Lestari, J. S., Olivi, R., Qurniati, R., Firdasari, D., & lainnya. 2015. Kontribusi agroforestri terhadap pendapatan petani di Desa Sukoharjo 1 Kecamatan Sukoharjo Kabupaten Pringsewu (Contribution of agroforestry for income farmers in the Village Sukoharjo 1 Sub-district Sukoharjo District Pringsewu). Jurnal Kehutanan, 3(2), 1–12.Sardianti, D., dkk. (2023). Analisis pendapatan petani karet di Tebing Tinggi. Mimbar Agribisnis. Universitas Galuh. https://jurnal.unigal.ac.id/mimbaragribisnis/article/download/14484/pdf

Manuhutu, R., & Ritiauw, R. 2022. Dinamika industri sopi di Maluku. Jurnal Ekonomi Lokal, 11(4), 150–160.

Nugraha, H., & Yuliana, R. 2020. Potensi nira aren sebagai bahan baku industri minuman tradisional. Jurnal Agroindustri Tropika, 8(3), 201–210.

Putri, A., & Hakim, R. 2021. Kontribusi produk lokal terhadap pendapatan rumah tangga. Jurnal Ekonomi Pertanian, 13(3), 90–98.

Rosyidah, L. 2022. Strategi pemberdayaan ekonomi masyarakat berbasis kearifan lokal. Jurnal Pembangunan Daerah, 15(1), 99–108.

Sergius Batfjor, F., Salakory, M., & Riry, R. B. 2023. Analisis Pendapatan dan Kelayakan Usaha Pengelolaan Minuman Keras (Sopi) di Desa Trana Kecaman Teon Nila Serua Kabupaten Maluku Tengah. 2, 163–172.

Sugiyono. 2017. Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Suharyanto, T., & Wardana, E. 2017. Hasil hutan bukan kayu dan pelestarian lingkungan. Jurnal Hutan Lestari, 9(1), 33–41.

Suhesti, E dan Hadinoto. 2015. Hasil Hutan Bukan Kayu Madu Salang di Kabupaten Kampar (Studi Kasus : Kecamatan Kampar Kiri Tengah). Fakultas Kehutanan Universitas Lancang Riau. P:16-26

Suhesti, E., & Hadinoto, R. 2015. Hasil hutan bukan kayu madu salang di Kabupaten Kampar. Jurnal Kehutanan Tropis, 6(1), 16–26.

Suka, D., Un, P., Rammang, N., Minat, M., Sumber, M., & Hutan, D. 2020. Pemanfaatan Tanaman Aren (Arenga pinata Merr) Sebagai Bahan Dasar Sopi The Usage Of Sugar Palm ( Arenga pinata Merr ) As A Material Basic Of Sopi In Kota Komba Sub District, East Manggarai Regency. Jurnal Wana Lestari, 2(02), 222–232.

Syafnidawati. 2020. Metodologi penelitian: Teori dan aplikasi. Jakarta: Pustaka Ilmu.

Wahyuni, N., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Asrina, A., & Isdar, I. 2021. Diseminasi olah latih Vinegar alami dari Ballo. Unri Conference Series: Community Engagement, 3. https://doi.org0.31258/unricsce.3.53-59

Yusdi, R., Syamsu, S., & Hasan, H. 2019. Analisis usaha dan pendapatan produk berbasis aren. Jurnal Pertanian Lestari, 7(4), 55–64.

Downloads

Published

2025-07-29

How to Cite

KONTRIBUSI PENDAPATAN SOPI TERHADAP PENDAPATAN MASYARAKAT DI NEGERI EMA, KOTA AMBON. (2025). MARSEGU : Jurnal Sains Dan Teknologi, 2(4), 248-261. https://doi.org/10.69840/marsegu/2.4.2025.248-261

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1-10 of 43

You may also start an advanced similarity search for this article.